بعد از سال ها که از رحلت امام خمینی می گذرد، همچنان او محبوب دلها و میزان انقلاب است. امام این محبوبیت را از کجا آورده بود؟ راز و رمز محبوب شدن، یکی از کلید واژه هایی است که رونق بعضی کتاب ها و سخنرانی ها شده است. محبوبیت چیزی جز «مورد احترام و محبت بودن» و حفظ حرمت نیست. هرکسی دوست دارد که دیگران دوستش بدارند، سخنش را بشنوند و امرش را اطاعت کنند. اینکه بخواهیم محبوب دیگران باشیم، امر ناپسندی نیست بلکه یک میل طبیعی است. آنچه اهمیت دارد این است که چگونه می توان به این موقعیت دست یافت؟ با دستور و تحکّم محبت دیگران را جلب کرد، بلکه باید زمینه را برای جلب محبت آماده نمود و با فراهم نمودن مقدمات به نتیجه دست یافت.
ثروت فراوان، مقام بالا، شهرت زیاد و دانش انبوه می توانند تا حدی این خواسته را در ظاهر برآورند، اما این ظاهر، دوام چندانی ندارند. کافی است که «ثروت» بر باد رود، «مقام» گرفته شود، «شهرت» خاموش گردد و «دانش» را فراموشی ببرد؛ در این صورت دیگر از آن محبوبیت ظاهری خبری نیست. از این رو باید فکر دیگری کرد تا روز و شب بی راه نجوییم راه.
محبوبیت را کجا بجوییم؟
طبیعتاً اگر کسی به دنبال آب باشد باید سراغ نهر و چشمه را بگیرد. کسی انتظار ندارد که در کویر خشک، سیراب شود. برای کسب محبوبیت نیز باید به چشمه آن را جست. اما اگر کسی به دنبال محبوبیت باشد، کجا بجوید؟
امام نهم، جواد الائمه، علیه السلام سخنی دارد که پاسخی است درخور برای این سوال. ایشان فرموده: مَنِ اسْتَغْنَى بِاللَّهِ افْتَقَرَ النَّاسُ إِلَیْهِ وَ مَنِ اتَّقَى اللَّهَ أَحَبَّهُ النَّاسُ وَ إِنْ کَرِهُوا؛ هر که خود را به وسیله خداوند بى نیاز کند مردم محتاج او می شوند و هر که تقواى الهى پیشه کند [و خطا نرود] مورد محبّت مردم قرار مى گیرد، گرچه مردم اهل تقوا نباشند.
امام جواد، خداوند را سرچشمه محبت دانسته و محبوب شدن و مورد محبت مردم قرار گرفتن را در گرو پیوند با خدا عنوان کرده است. گویی امام جواد این آموزه را برگرفته از کلام پدر بزرگوارش بیان نموده؛ چراکه امام رضا علیه السلام فرموده:مَنِ اتَّقَى اللَّهَ یُتَّقى؛ وَ مَنْ أَطَاعَ اللَّهَ، یُطَاع؛ کسی که حرمت خدا را نگه دارد حرمتش نگه داشته می شود و هرکه سخن خدا را اطاعت کند، سخنش اطاعت می شود. مگر محبوب شدن چیزی جز محترم شمرده شدن و اطاعت شدن است؟
اهل بیت علیهم السلام، مفسران و شارحان بزرگ قرآناند. آنان همان مُطَهَّرونی هستند که اجازه مسّ قرآن یافتند. این سخن امام جواد و پدربزرگوارش، امام رضا علیهما السلام نیز ریشه در آموزه های وحی دارد.
چرا فقط خدا؟
قرآن کریم، بعضی نکات کلیدی را که باید همیشه در مقابل دیدگان باشند تا گرد فراموشی بر آن ها ننشیند تکرار می کند. مثلاً کلید واژه «تقوا» یکی از این موارد است؛ قرآن در آیات فراوانی از تقوا یاد کرده، فواید آن را برشمرده و به آن سفارش نموده است.
یکی از این نکات کلیدی که مورد تکرار و تأکید قرآن قرار گرفته «بی نیازی و غنی بودن خدا»ست. خداوند خالق هستی است، همه عالم تحت فرمان اوست و هیچ نیازی در او راه ندارد: إِنَّ لِلَّـهِ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ ۚ وَکَانَ اللَّـهُ غَنِیًّا حَمِیدًا؛ آنچه در آسمان ها و در زمین است از آن خداوند است و خداوند بی نیاز ستوده است.
علاوه بر بی نیازی صفات فراوان دیگری برای خداوند شمرده شده که مؤید همین بی نیازی است؛ مثل صاحب قدرت، عزت، جلال، جبروت و مُلک.
همه عالم چو تنند و تو سر و جان همه کی شود زنده تنی که سر او گشت جدا
در مقابل، ما ضعیفیم و نیازمند: .. وَاللَّـهُ الْغَنِیُّ وَأَنتُمُ الْفُقَرَاءُ ...؛ و خداوند بی نیاز است و شما نیازمندانید.
از سویی نیازمندی و حاجتمندی، محبوبیت را از ما می گیرد، از سوی دیگر، مال و مقام و شهرت و علم برای همیشه نیازمندی ما را مرتفع نمی کنند. از این رو برای رفع همیشگی نیاز و در نتیجه کسب محبوبیت: یا باید دائماً به دنبال مال و مقام و شهرت و علم بود؛ که این امر نه ممکن است و نه پسندیده؛ چراکه خود عین نیازمندی به آن هاست، باید راهی را که امام جواد علیه السلام معرفی نموده در پیش گرفت؛ دست در دامان الهی زد و با پیوستن به او و بی نیازی از مردم، محبوب دل ها شد: یا أَیُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ وَاللَّهُ هُوَ الْغَنِیُّ الْحَمِیدُ؛ هان ای مردم، شما [نادار و] نیازمند به خداوند هستید، و خداوند است که بینیاز ستوده است.
وقتی پیوند با خدا برقرار کردیم و رنگ خدایی گرفتیم در این صورت نه تنها نیازی به خلق نداریم، بلکه آن ها به ما نیاز پیدا می کنند و ما می شویم گره گشای مردم. این چنین محبت مردم به ما شکل میگیرد، احترامشان نسبت به ما افزون می شود و سخنمان بر زمین نمی ماند.
شواهد سخن امام جواد علیه السلام با جستجو در تاریخ قابل مشاهده است ضمن اینکه در این عصر نیز ادامه دارد. حمایت تاریخی مردم از امام خمینی، پیروی یکپارچه از ایشان همراه با احترام کامل یکی از شواهد دانه درشت تاریخ است.
امام خمینی محبوبیتش را نه از ثروت و مقام گرفته بود نه از شهرت و علم؛ هرچه داشت مرهون آن ارتباط تنگاتنگ با پروردگار خویش بود؛ همان که در کلام امام جواد علیه السلام به عنوان شاه کلید محبوبیت مطرح شده بود.