رجب از راه می رسد و باز زمزمه لبها و جانها می شود دعاهای زیبایی که با خود هزاران برکت دارد و خیرات ... و از میان این دعاها، دعایی است که پس از هر نماز یومیه خوانده میشود... یا مَنْ اَرْجُوهُ لِکُلِّ خَیْرٍ وَآمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ کُلِّ شَرٍّ یا مَنْ یُعْطِی الْکَثیرَ بِالْقَلیلِ یا مَنْ یُعْطی مَنْ سَئَلَهُ یا مَنْ یُعْطی مَنْ لَمْ یَسْئَلْهُ و مَنْ لَمْ یَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَ رَحْمَهً اَعْطِنی بِمَسْئَلَتی اِیّاکَ جَمیعَ خَیْرِ الدُّنْیا وَ جَمیعَ خَیْرِ الاْخِرَهِ وَاصْرِفْ عَنّی بِمَسْئَلَتی اِیّاکَ جَمیعَ شَرِّ الدُّنْیا وَ شَرِّ الاْخِرَهِ فَاِنَّهُ غَیْرُ مَنْقُوصٍ ما اَعْطَیْتَ وَ زِدْنی مِنْ فَضْلِکَ یا کَریمُ یا ذَاالْجَلالِ وَالاْکْرامِ یا ذَاالنَّعْماَّءِ وَالْجُودِ یا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ حَرِّمْ شَیْبَتی عَلَی النّارِ و این خیر و شر چیست که یکی را می طلبیم و از دیگری دوری میجوییم؟ ... انسان موجودی است که با امید و انگیزه و هدف زنده است و انسان آگاه می کوشد امور خود را به خدا متصل کند؛ به خصوص آنکه امور آدمی، خیر و خوبی ها هم باشند؛ مانند این که اگر چیز خیری در دنیا نصیب آدمی می شود، آن را از آنِ خدا بداند و اگر مصیبت و گرفتاری هم پیش می آید، صبر و مقاومت داشته باشد و از خداوند طلب یاری و رفع مشکل نماید: «الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِیبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعونَ»؛ [همان] کسانى که چون مصیبتى به آنان برسد مى گویند ما از آن خدا هستیم و به سوى او باز مى گردیم. (بقره، ۱۵۶)
بسیاری از آیات قرآن کریم نیز محتوای امید دهنده، انگیزشی و تشویق کننده دارند؛ مانند آیاتی که در قبلاً انجام عمل نیک و پرهیز از گناهان، وعده بهشت و نعمت های همیشگی و فرح بخش را به انسان می دهند: «إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ إِنَّا لَا نُضِیعُ أَجْرَ مَنْ أَحْسَنَ عَمَلًا أُوْلَئِکَ لَهُمْ جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ یُحَلَّوْنَ فِیهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَیَلْبَسُونَ ثِیَابًا خُضْرًا مِّن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ مُّتَّکِئِینَ فِیهَا عَلَى الْأَرَائِکِ نِعْمَ الثَّوَابُ وَحَسُنَتْ مُرْتَفَقًا»؛ کسانى که ایمان آورده و کارهاى شایسته کردهاند [بدانند که] ما پاداش کسى را که نیکوکارى کرده است تباه نمىکنیم.
آنانند که بهشت هاى عدن به ایشان اختصاص دارد که از زیر [قصرها] شان جویبارها روان است. در آنجا با دستبندهایى از طلا آراسته مى شوند و جامه هایى سبز از پرنیان نازک و حریر ستبر مى پوشند. در آنجا بر سریرها تکیه مى زنند. چه خوش پاداش و نیکو تکیهگاهى!
خیر، حقیقتى است که گمشده همه انسان ها و حتى حیوانات و گیاهان است و براى رسیدن به آن همواره در تکاپو هستند. هیچ موجود زندهاى نیست که به خیر گرایش نداشته نباشد. گویى این گرایش یک اصل فطرى و ذاتى بشر و هر موجود زندهاى است تا جایى که افراد شریر هم خود و فعلشان را بدان منتسب مى کنند و شر را با نام شر نمى جویند؛ بلکه خیرى در آن مى پندارند؛ حتى آن که خودکشى مى کند، سبب آن را رهایى از بدبختى ها و رنج ها و... که مصادیق شر هستند، بر مى شمارد.
به عبارتی، خیر چیزى است که همه آن را خواهانند و به واسطه آن بخشى از کمالات شایسته یک چیز حاصل مى شود.
قرآن شهادت در راه خدا را بهتر از تمامی اموال دنیا می داند و می فرماید: «وَ لَئِنْ قُتِلْتُمْ فی سَبیلِ اللَّهِ أَوْ مُتُّمْ لَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللَّهِ وَ رَحْمَةٌ خَیْرٌ مِمَّا یَجْمَعُونَ»؛ و اگر در راه خدا کشته شوید یا بمیرید، قطعاً آمرزش خدا و رحمت او از [همه] آنچه [آنان] جمع مىکنند بهتر است. (157، آل عمران)
صبر در برابر امیال نفسانی (زنا) را نیز خیر محض می داند و می فرماید: «وَ أَنْ تَصْبِرُوا خَیْرٌ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ»؛ براى کسى از شماست که از مشقت [غریزه جنسى و دچار شدن به زنا] بترسد، و شکیبایى کردن براى شما بهتر است و خدا بسیار آمرزنده و مهربان است. (25، نساء)
همچنین در نظر داشتن نعمت های آخرت در برابر کشش دنیا را نیز خیر معرفی می کند و می فرماید: «قُلْ مَتاعُ الدُّنْیا قَلیلٌ وَ الْآخِرَةُ خَیْرٌ لِمَنِ اتَّقى وَ لا تُظْلَمُونَ فَتیلاً»؛ بگو متاع دنیا اندک، و آخرت براى آنان که تقوا ورزیدهاند بهتر است و به اندازه رشته میان هسته خرما مورد ستم قرار نمىگیرند. (77، نساء)
پرداخت حق مردم از سود و بهره کار را نیز خیر معرفی می نماید و می فرماید: «بَقِیَّتُ اللَّهِ خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُوْمِنینَ وَ ما أَنَا عَلَیْکُمْ بِحَفیظٍ»؛ آنچه خدا [در کسب و کارتان از سود و بهره پس از پرداخت حق مردم] باقى مى گذارد، براى شما بهتر است اگر مومن باشید، و من بر شما نگهبان نیستم. (86، هود)
در آیات دیگری نیز خداوند مسائل مختلفی را مصداق خیر معرفی می کند و بدین وسیله آدمی را به انجام آن ها دعوت می نماید اما در آیاتی از بلایا و مصیبت هایی یاد می کند که دامنگیر آدمی می شود؛ چنانکه حضرت ایوب را با ابتلای به بیماری ها و مرگ عزیزان آنچنان دچار رنج و محنت می کند که شکایتش به درگاه او بلند می شود و ندا می دهد: «إنّی مسّنی الضّر».
حوادث طبیعی مانند زلزله، سیل، آتشفشان، قحطی و اعمال خلاف اخلاق مانند دزدی، ضرب و جرح ظالمانه، فحشا و گناه و ضار سبب شرند؛ لذا این امور از آن جهت که سبب فقدان و کمال و ایجاد درد و رنجاند، شر نامیده می شوند؛ همچنانکه خداوند نیز می فرماید: «لَوْ یُعجّلُ اللّه لِلنّاس الشَرَّ استعجالَهُم بالخیر لَقُضى الیم اَجَلُهم»؛ و اگر خدا براى مردم به همان شتاب که آنان در کار خیر مى طلبند در رساندن بلا به آنها شتاب مى نمود قطعاً اجلشان فرا مى رسید. (11، یونس)
در بینش قرآنی و فلسفه الهی، هدف از حیات انسانی در این جهان، لذت جویی و کامجویی و خوشگذرانی نیست که اگر چیزی را منافی خوشگذرانیها بود، شر باشد؛ بلکه هدف پیمودن جاده کمال و رسیدن به قله سعادت جاودانی و استقرار در جوار رحمت و رضا و رضوان الهی است: «وَمَا أَدْرَاکَ مَا الْعَقَبَةُ فَکُّ رَقَبَةٍ أَوْ إِطْعَامٌ فِی یَوْمٍ ذِی مَسْغَبَةٍ یَتِیمًا ذَا مَقْرَبَةٍ أَوْ مِسْکِینًا ذَا مَتْرَبَةٍ ثُمَّ کَانَ مِنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ وَتَوَاصَوْا بِالْمَرْحَمَةِ»؛ و تو چه دانى که آن گردنه [سخت] چیست بندهاى را آزاد کردن یا در روز گرسنگى طعامدادن به یتیمى خویشاون یا بینوایى خاکنشین علاوه بر این از زمره کسانى باشد که گرویده و یکدیگر را به شکیبایى و مهربانى سفارش کردهاند. (11-17، بلد)
خداوند در جای دیگری می فرماید: «وَنَبْلُوکُم بِالشَّرِّ وَالْخَیْرِ فِتْنَةً وَإِلَیْنَا تُرْجَعُونَ»؛ و شما را از راه آزمایش به بد و نیک خواهیم آزمود و به سوى ما بازگردانیده مى شوید. (35، انبیاء)
و خیر و شر، فقر و غنا، جنگ و صلح، صحت و مرض، همه را برای امتحان و آزمایش انسان می داند و این امتحان هاست که اگر انسان از آن ها پیروز بیرون بیاید، به مقامات عالی انسانی و قرب الهی می رسد؛ چنانکه در مورد حضرت ابراهیم (علیه السلام) می فرماید: «وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِکَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّی جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَامًا»؛ و چون ابراهیم را پروردگارش با کلماتى بیازمود و وى آن همه را به انجام رسانید [خدا به او] فرمود من تو را پیشواى مردم قرار دادم. (124، بقره)
البته برخی امتحان های الهی که متضمن سختی ها، رنجها و فشارهاست، برای ترفیع درجات صالحان است؛ اما دستهای دیگر از مصائب و رنج ها برای بیداری انسان از خواب غفلت است.