اگر دوست دارید امسال حساب بانکی تان از سال قبل پر پول تر باشد و دغدغه های مالی تان کمتر شود ، این مطلب را بخوانید... آمارها نشان میدهند که بخش زیادی از مردم در ابتدای هر سال برنامهها و اهداف مالی برای خود در نظر میگیرند. اگر شما نیز برای شرایط مالی خود در سال جدید قصد برنامهریزی دارید، به یاد داشته باشید که تعیین اهداف و طراحی برنامهها بسیار آسانتر از دستیابی به آنها است. اما راز دستیابی به اهداف مطلوب در چیست؟ بدون شک تعیین دقیق هدفی معقول اهمیت زیادی دارد. به گفته یکی از کارشناسان برنامه ریزی «اگر هدفی را به خوبی در ذهن خود شکل دهیم، توجه پیوسته به جزئیات آن آسانتر خواهد بود و در نتیجه انگیزه پیگیری هدف تقویت میشود. اما هدفی که به خوبی شکل نگرفته است، در ذهن ما مبهم است و رفتهرفته انگیزه خود را برای تلاش و محقق کردن آن از دست خواهیم داد.»
توصیههای زیر به شما کمک میکند که اهدافی نیرومند و قابل پیگیری را در ذهن خود مشخص کنید:
1. مثبت نگاه کنید.
اهداف شما باید با واژههای مثبت بیان شوند. برای مثال به جای آنکه بگویید «پول کمتری را در امور بیهوده خرج خواهم کرد» بهتر است بگویید «پول خود را در زمینه مسائل با ارزش هزینه خواهم کرد.»
2. تمرکز خود را افزایش دهید.
در ابتدای سال این امکان وجود دارد که به صورت نامعقولی جاهطلبانه فکر کنیم و بخواهیم زندگی خود را بهطور کلی تغییر دهیم. اما اگر کوشش کنید که امور متعددی را همزمان انجام دهید، نیروی شما نیز تقسیم خواهد شد. اگر به راستی به دنبال تغییر دادن چیزی هستید، بر یک تا سه هدف مشخص متمرکز شوید؛ اهدافی که برای شما اهمیت زیادی دارند و تلاشهای شما در آنها میتواند به نتایج باارزشی بیانجامد.
3. اهداف خود را با جزئیات توصیف کنید.
باید به جای اهداف کلی، هدفهای خود را با جزئیات تصور و مشخص کنید. این کار تمرکز شما را تقویت میکند. مثلاً به جای آنکه بگویید «در سال جدید سلامتی بهتری خواهم داشت» بهتر است بگویید «روزانه 200 گرم سبزی بیشتری خواهم خورد.»
4. اهداف قابل اندازهگیری تعیین کنید.
اهداف شما باید قابل اندازهگیری باشد تا سنجش میزان پیشرفت شما ممکن شود. اگر برنامه دارید تا بدهی دو میلیون تومانی خود را به بانک پرداخت کنید، میتوانید آن را به پرداختهای پانصد هزار تومانی تقسیم کنید و آنگاه براساس تعداد این پرداختها روند دستیابی به این هدف را بررسی کنید.
5. اهداف قابل دسترسی را انتخاب کنید.
اگر هدفی که تعیین کرده اید دور از دسترس باشد، به تدریج انگیزه خود را برای تحقق آن هدف از دست می دهید اگر می دانید که برنامه هایتان واقع بینانه نیست، بهتر است زمانی را صرف کنید و با اصلاح آن ها مسیر پیشرفت خود را هموار سازید.
6- اهداف باید با زندگی شما مرتبط باشد.
اگر هدفی را به این دلیل انتخاب کنید که «فکر می کنید» باید انجام شود، اما شخصاً چندان علاقه ای به آن نداشته باشید، احتمال تحقق چنین هدفی بسیار اندک است مثلاً اگر پس انداز کردن چندان جذابیتی برای شما ندارد، می توانید پس انداز را با امکان تحصیلات بهتر فرزند خود مرتبط کنید و با این کار انگیزه خود را افزایش دهید.
7- محدوده زمانی مشخص کنید.
توجه داشته باشید که اهداف شما باید به لحاظ زمانی محدود شده باشند. فشار ناشی از زمان بندی امور شما را به سوی تحقق اهدافتان موفق خواهد داد. مثلاً زمان پرداخت بدهی دو میلیون تومانی باید مشخص باشد می توانید برای خود زمانی را مشخص کنید و بگویید تا خرداد ماه این بدهی را باز خواهم گرداند. پس از آنکه اهداف خود را براساس این توصیه ها مشخص کردید، روند دستیابی به آن ها را نیز باید مورد توجه قرار دهید.
اما در نسبت با برنامه های مالی، نکات زیر می تواند برای تعیین اهداف مالی به شما کمک کند:
1- بیشتر پس انداز کنید.
اگر می خواهید سال آینده پول بیشتری کنار بگذارید راه حل واقعی آن است که پس انداز کنید. برای این کار می توانید از شیوه های مختلفی استفاده کنید و با استفاده از الگوهای انگیزشی برای خود تعهد ایجاد نمایید. برخی از بانک ها نیز به شما امکان پس انداز خودکار را ارائه می دهند که می تواند انتخاب خوبی باشد.
2- بدهی های خود را پرداخت کنید.
پیش از هر چیز، مانع ایجاد بدهی های جدید برای خود شوید با استفاده از ابزارهای هوشمند میزان خرج کردن خود را بررسی نمایید و با بودجه بندی واقع بینانه در حد توانایی مالی خود زندگی کنید. به علاوه حتماً بخشی از پول خود را برای موقع اضطراری در نظر بگیرید تا نیاز به وام گرفتن در چنین شرایطی نداشته باشید.
به علاوه فرآیند باز گرداندن بدهی های خود را (اعم از بانکی و غیره) نه به صورت نامنظم و تصادفی بلکه در قالب برنامه ای منظم مدیریت کنید. ابتدا بدهی های با میزان سود بیشتر را باز گردانید. این کار به ذخیره پول بیشتری در بلند مدت می انجامد.
3- کمتر خرج کنید.
برای خرج کردن خود آستانه ای معنی کنید مثلاً اگر آستانه هزینه روزانه خود را 100/000 تومان در نظر گرفتید و خواستید در یک روز بیش از این مقدار هزینه کنید، فاصله ای چند روزه ایجاد کنید تا آستانه مورد نظر شما تأمین شود. در مورد هزینه های عمده زندگی نیز می توانید آستانه هایی بزرگ تر و با مدت زمانی طولانی تر در نظر بگیرید. این کار به مدیریت هزینه های شما کمک زیادی خواهد کرد.
4- درآمد خود را بیشتر کنید.
بیشتر مردم زمانی که از برنامه مالی سخن به میان می آید، تنها به فرایندهای ریاضتی، محدود کردن هزینه و موارد مشابه فکر می کنند و اغلب از یاد می برند که برای پیشرفت مالی باید درآمد نیز افزایش یابد از این رو برنامه مالی شما در سال جدید، در کنار کنترل هزینه ها و پس انداز بیشتر باید افزایش درآمد را نیز شامل شود.
برای افزایش درآمد می توانید از شیوه های گوناگونی استفاده نمایید. مثلاً برای گفتگو با رئیس خود و تقاضای افزایش دریافتی ماهانه برنامه ریزی کنید برای این کار می توانید پیشنهاداتی را جهت بهبود امور و با افزایش درآمد مجموعه ارائه کنید که با جلب نظر مدیر، حقوق شما را نیز افزایش خواهد داد. اگر این روش موثر واقع نشد، می توانید حتی به تغییر شغل خود نیز فکر کنید و با دقت و احتیاط جستجوی شغلی جدید با درآمد بیشتر را آغاز کنید.
اما به هیچ عنوان در ترک شغل خود عجله نکنید. اگر اطمینان ندارید که موقعیت های بهتری برای شما وجود داشته باشد، میزان کار کردن خود را بیشتر کنید. مثلاً اگر معلم هستید کلاس های خصوصی برگزار کنید، اگر شغل شما طراحی است، به صورت آزاد نیز پروژه هایی را بپذیرد. فروش برخی از اقلام بیاستفاده نیز می تواند ذخیره پس انداز شما را تقویت کند. به علاوه برای سرمایه گذاری در بازار سهام و دیگر زمینه های مرتبط نیز برنامه هایی داشته باشید.