موضوع توافق ریز تر و جزئی تر می شود؛ اینکه چه توافقی خوب خواهد بود و چه توافقی بد و اینکه نظر رهبری دراینباره چه می باشد .ایشان دیروز نظر خود را صریحانه اعلام کردند. حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز (یکشنبه) در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش و پدافند هوایی به موضوعات مختلفی در حوزه مسائل سیاست خارجی، سیاست داخلی و رفتار آمریکایی نسبت به جمهوری اسلامی در این بین پرداختند. رفتار متناقض آمریکایی ها در قبال پرونده هسته ای ایران نیز از جمله موضوعات مهم در سخنان درهبر انقلاب است که محوریت ویژه ای دارد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، با تبیین علت و هدف اصلی دشمنی ۳۶ ساله و ادامه دار دولت آمریکا و خطای محاسباتی آنها برای به زانو درآوردن و تحقیر ملت ایران، به رفتار و عملکرد منطقی و مستدل ایران در مذاکرات هسته ای و رفتار غیر منطقی و باج خواهانه طرف مقابل اشاره و تأکید کردند: ملت ایران در روز ۲۲ بهمن نشان خواهد داد که زیر بار حرف زور نمی رود و پاسخ هر تحقیر کننده ای را نیز با ضربه متقابل خواهد داد. در این دیدار که همزمان با سالروز بیعت تاریخی جمعی از همافران و کارکنان نیروی هوایی ارتش با امام خمینی (ره) در نوزدهم بهمن سال ۱۳۵۷ برگزار شد، حضرت آیت الله خامنه ای آن حادثه مهم را حاوی یک مضمون پرمغز و ماندگار دانستند و گفتند: اقدام شجاعانه فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی در ۱۹ بهمن ۵۷، نشان دهنده سخن حق و پرجاذبه انقلاب اسلامی است که توانسته بود حتی به اعماق دلهای نیروی هوایی ارتش پادشاهی آن زمان که نور چشمی آمریکا نیز بود، نفوذ کند.ایشان با تأکید بر لزوم شناخت و حفظ این حقیقت مهم، به برخی واقعیات صحنه از جمله نفوذ فراگیر انقلاب اسلامی اشاره کردند و افزودند: با پیروزی انقلاب اسلامی، ملتها با دیدن شجاعت و دلیری ملت ایران که علناً در مقابل زورگویی های امریکا ایستاد، به هیجان آمدند و جذب پیام انقلاب شدند. رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: در طرف مقابل نیز، قدرتهای زورگو و در رأس آنها امریکا، از همان روز اول انقلاب، از هیچ اقدام و فشاری برای خاموش کردن این حرکت عظیم و رو به گسترش، فروگذار نکردند و این دشمنی تا امروز هم ادامه دارد. حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: دشمنی امریکا و قدرتهای استکباری با اشخاص نیست، آنها با اصل حرکت و جهت گیری توأم با ایستادگی و استقلال طلبی و عزت خواهی ملت ایران دشمن هستند.
22 بهمن، مشخص می شود ایران دست بسته است یا نه
اواسط ماه جاری بود که «دیوید کوهن» که از وی به عنوان «معمار تحریمهای ایران» یاد میشود در گفتوگویی با روزنامه «والاستریتژورنال» با این ادعا که بهبود اقتصاد ایران بدون سازش این کشور با غرب بر سر برنامه هستهای امکانپذیر نیست گفت این موضوع اهرم فشار آمریکا در مذاکرات نهایی را افزایش میدهد. «کوهن» در این مصاحبه گفت: «آنها گیر افتادهاند. آنها بدون کاهش تحریمها نمیتوانند این اقتصاد را ترمیم کنند. فکر میکنم آنها با دستهای بسته به مذاکرات آمدهاند». ربهر معظم انقلاب روز گذشته به موضوعی اشاره کردند که به نظر می رسد پاسخ محکمی به این مقام امریکایی بود. ایشان در ادامه سخنان خود با یادآوری سخنان برخی سیاستمداران امریکایی در سالهای اخیر که بغض و کینه خود را با ملت ایران، صراحتاً بیان کردند گفتند: آنها از ایستادگی ملت ایران عصبانی هستند و هدف اصلی امریکا و همراهانش، به زانو در آوردن و تحقیر ملت ایران است که البته دچار خطا و اشتباه در تحلیل هستند.رهبر انقلاب اسلامی، علت ناکامی های پی در پی امریکاییها در مسائل منطقه و بویژه مسائل ایران را، همین خطای محاسباتی و اشتباهات راهبردی دانستند و افزودند: یک نمونه از این خطاها، اظهارات چند روز پیش یک مقام امریکایی است که گفته بود، ایرانی ها در مذاکرات هسته ای، دست بسته هستند و گیر افتاده اند.حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: در روز ۲۲ بهمن شما خواهید دید که ملت ایران چه حضوری خواهد داشت و آن موقع معلوم خواهد شد که آیا ملت ایران دست بسته است؟ ایشان خاطرنشان کردند: دست ملت و مسئولان ایران هیچگاه بسته نبوده و این موضوع را در عمل نشان داده اند و از این پس نیز با ابتکارات و شجاعت خود، آن را نشان خواهند داد.رهبر انقلاب اسلامی افزودند: آن طرفی که فعلاً گیر افتاده و دچار مشکل است، امریکا است و همه واقعیات این منطقه و خارجِ منطقه، اثبات کننده این حقیقت است.ایشان خاطرنشان کردند: به لطف خداوند ملت ایران در ۲۲ بهمن نشان خواهد داد هرکسی که بخواهد این ملت را تحقیر کند، با ضربه متقابل مواجه خواهد شد.رهبر انقلاب اسلامی گفتند: همه ملت ایران و همه دلسوزان متفقند که عزت ملی برای یک کشور، بسیار بسیار مهم است زیرا اگر عزت ملی نباشد، امنیت و پیشرفت هم نخواهد بود، بنابراین عزت ملی باید محفوظ بماند و مسئولان هم این موضوع را می دانند. حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: به فضل الهی، ملت ایران با حضور مقتدرانه و عزم راسخ خود در ۲۲ بهمن، دشمن را به زانو درخواهد آورد. حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به شکست سیاستهای امریکا در سوریه، عراق، لبنان، فلسطین، غزه، افغانستان و پاکستان و همچنین شکست امریکا در اوکراین، خطاب به امریکاییها تأکید کردند: این، شما هستید که سالهای متمادی، پی در پی شکست خورده اید اما جمهوری اسلامی ایران پیش رفته و به هیچ وجه با سی و چند سال گذشته قابل مقایسه نیست.
ایشان با اشاره به پیشرفتهای گسترده جمهوری اسلامی در علم و فناوری، در مسائل گوناگون اجتماعی، و در مسائل بین المللی و همچنین نفوذ عظیم منطقه ای و رسوخ مبانی انقلاب در دلهای جوانان افزودند: جمهوری اسلامی ایران با این ذخیره ارزشمند از تجربیات، با قدرت، در حال پیشرفت است و امریکاییها که نتوانستند این ریشه را قلع و قمع کنند اکنون مجبور به تحمل نظام جمهوری اسلامی هستند و طراحی های سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی آنها مانع از این پیشرفت نخواهد شد.
توافق نکردن بهتر از توافق بد است.
مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 محور اصلی سخنان روز گذشته رهبر انقلاب بود. رهبر انقلاب در سخنان خود به مهم ترین شبهات و برخی نگرانی های مطرح در این زمینه که در حقیقت توسط خود دستگاه دیپلماسی کشورمان ایجاد شده است پاسخ دادند. یکی از این موضوعات که پیش از این نیز بارها مورد اشاره منتقدان توافق هسته ای قرار گرفته است طرح شعار توافق بعه هر قیمتی است. این موضوع متاسفانه به صراحت از زبان محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان بیان شد. وزیر امور خارجه ایران اواخر شهریور ماه سال جاری در مصاحبه با رادیوی ملی آمریکا گفت: هر نوع توافق را با عدم توافق قیاس کنید ، باید بگویم آشکار است که حصول یک توافق بسیار بهتر است. تشکیل کمپین جعلی هنرمندان و تاکید بر شعار هر توافقی بهتر از عدم توافق است نیز از دیگر اقداماتی بود که توسط وزارت امور خارجه صوتر گرفت. اقدامی که بعدا با واکنش تند مجید مجیدی یکی از هنرمندانی که نام وی در ان کمپین ذکر شده بود مواجه شد. کمپین در جواب به این اقدام گفته بود کدام عقل سلیمی توافق به هر قیمیت را می پذیرد. نکته قابل توجه اینجاست در حالی که وزیر امور خارجه کشورمان صراحتا بر هر توافقی تاکید کرد اما در مقابل جان کری وزیر خارجه امریکا بارها بر این موضوع که عدم توافق با ایران بهتر از توافق بد است تاکید کرده است. موضوعی که در اقدام قابل توجهی مورد اشاره رهبر انقلاب نیز قرار گرفت و ایشان تاکید کردند ما هم عدم توافق ره به توافق بد ترجیح می دهیم. به نظر می رسد این فرمایش رهبر انقلاب و ادرس دادن به سخنان کری درس مهم دیپلماسی به آقای ظریف بود. رهبر انقلاب اسلامی در ادامه سخنان خود به مذاکرات هسته ای و تلاش بدخواهان و معاندان برای القای درماندگی ایران در این موضوع اشاره کردند و چند نکته مهم را درباره مذاکرات هسته ای متذکر شدند. اولین نکته ای که حضرت آیت الله خامنه ای به آن اشاره کردند موافقت با اصل توافق بود که گفتند: من با توافقی که بتواند انجام شود موافقم اما با توافق «بد» موافق نیستم. ایشان با اشاره به اظهارات مکرر امریکاییها که می گویند «توافق نکردن بهتر از توافق بد است» افزودند: ما هم همین عقیده را داریم! و معتقدیم توافق نکردن بهتر از توافقی است که به ضرر منافع ملی و زمینه ساز تحقیر ملت بزرگ ایران شود.تلاش بی وقفه مسئولین و هیأت مذاکره کننده برای خارج کردن حربه تحریم از دست دشمن، دومین نکته ای بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند و گفتند: اگر این اتفاق رخ دهد و با توافق، حربه تحریم از دست دشمن خارج شود، بسیار خوب است اما اگر این اتفاق نیفتاد، همه بدانند که راهکارهای فروانی در داخل کشور برای کُند کردن حربه تحریم وجود دارد. حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: اگر با همت و تلاش، به داشته های خود، به صورت مناسب توجه کنیم، حتی اگر نتوانیم حربه تحریم را از دست دشمن خارج کنیم، می توانیم آن را کُند کنیم. نکته سوم رهبر انقلاب اسلامی، در خصوص رفتار منطقی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای و رفتار غیر منطقی و زورگویانه طرف مقابل بود.
رفتار آمریکایی ها بر خلاف روش مذاکره است.
اشاره رهبر انقلاب به سخنان حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران در اداب مذاکره و در مقابل بدعهدی امریکایی ها و نقض حرف رئیس جمهور کشورمان توسط طرف مقابل از دیگر فرازهای مهم سخنان رهبر انقلاب بود. رهبر انقلاب با استناد به سخن رئیس جمهور عدم صداقت آمریکایی ها و روش بر خلاف مذاکرات انها را تبیین کردند. حضرت ایت الله خامنه ای در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سخنان چندی پیش رئیس جمهور مبنی بر اینکه مذاکره به معنای رسیدن دو طرف به نقطه مشترک است، گفتند: بر همین اساس، نباید در مذاکره، یک طرف با رفتار غیر منطقی تلاش داشته باشد که هر آنچه مورد توقع او است، محقق شود.ایشان خاطرنشان کردند: رفتار امریکاییها و چند کشور اروپایی دنباله رو آنها، در مذاکرات، غیر منطقی است و با پرتوقعی انتظار دارند همه خواسته های آنها تحقق یابد در حالیکه این، روشِ مذاکره نیست.حضرت آیت الله خامنه ای، ایستادگی مسئولان در مقابل زیاده خواهی طرف مقابل را کاملاً صحیح دانستند و با اشاره به عملکرد مستدل و منطقی جمهوری اسلامی در مقاطع مختلف از جمله دوران دفاع مقدس و پذیرش قطعنامه ۵۹۸، و همچنین مسائل گوناگون بعد از جنگ، خاطرنشان کردند: نظام اسلامی در مذاکرات هسته ای نیز براساس منطق عمل می کند اما طرف مقابل هیچ منطقی ندارد و به دنبال بی منطقی، با تکیه بر زور است. ایشان تأکید کردند: ملت ایران زیر بار زورگویی و زیاده خواهی و رفتارهای غیر منطقی نخواهد رفت.
توافق دو مرحله ای پسندیده نیست.
اما شاید بتوان گفت مهم ترین بخش از سخنان رهبر انقلاب، تبیین ویژگی ها یک توافق خوب بود. پرهیز از دو مرحله ای کردن مذاکرات، روشن، واضح و غیرقابل تفسیر و تأویل بودن مذاکرات از ویژگی هایی بود که رهبر انقلاب در توصیف ویژگی های یک توافق خوب به ان اشاره کردند. اما آنچه که قابل تاکل است صراحات محمد جواد ظریف و سید عباس عراقچی عضو ارشد مذاکره کننده هسته ای کشورمان بر همین شیوه ناپسندیده توافق هسته ای است. بعد از تصویب طرح جدید سنای آمریکا مبنی بر افزایش تحریمها علیه ایران، سید عباس عراقچی عضو ارشد مذاکرهکننده هستهای ایران در اینباره اظهارنظری قابل تامل داشت. عراقچی پس از رایزنی در استانبول تاکید کرد تلاش میکنیم تا پایان مارس حتیالامکان روی کلیات، یک توافق سیاسی اولیه صورت گیرد. این اظهارنظر عراقچی در واقع به معنای آن است که تیم ایرانی در مورد توافق بر روی کلیات تا ضربالاجل مشخص شده توسط سنا، نگرانی ندارد. این اظهارات عراقچی از آن جهت قابل تامل بود که جواد ظریف نیز پیش از ان اعلام کرده بود تنها درباره جزئیات برخی اختلافات ادامه دارد اگرنه بر سر «کلیات» اختلافی وجود ندارد. برخی از رسانه های منتقد توافق هسته ای در این باره عنوان کرده بودند: «اظهارات ظریف و عراقچی در شرایطی است که به نظر میرسد مواضع این 2 باید متفاوت از این باشد. کاملا مشخص است که تصویب طرح افزایش تحریمهای ایران در کمیته بانکداری سنا و نامه تعدادی از سناتورهای دموکرات به اوباما، یک همافزایی میان این 2 جریان سیاسی آمریکا برای فشار بر ایران در مذاکرات هستهای است. به عبارتی همان توافق کلی نیز یک دام است تا با اعمال فشار مضاعف بر ایران و قرار دادن یک ضربالاجل، اعمال نظرات تیم آمریکایی در مفاد توافق کلی محقق شود و این درست همانند توافق ژنو است، توافقی که اگرچه 3 گام داشت و تنها یک توافق اولیه برای رسیدن به توافق جامع بود اما در ادامه مشخص شد حفرههای این توافق، عملا نظرات تیم آمریکایی در جزیات مذاکرات را مشروعیت میبخشد». اما سخنان روز گذشته رهبر انقلاب خط بطلانی بر سیاست توافق دو مرحله ای که در حقیقت یک دام برای تیم مذاکره کننده هسته ای بود کشید. رهبر انقلاب اسلامی در اینباره تاکید کردند: من با ادامه و پیشرفت مذاکرات و رسیدن به توافق خوب موافقم و قطعاً ملت ایران هم با هر توافقی که در بر دارنده عزت و احترام او باشد، مخالفتی ندارد.
حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: باید در مذاکرات، تکریم، حرمت و پیشرفت ملت ایران محفوظ بماند زیرا این ملت عادت به پذیرش زورگوییِ طرف مقابل اعم از امریکا و دیگران، ندارد.ایشان همچنین با اشاره به برخی مباحث مطرح شده درخصوص توافق دو مرحله ای که ابتدا توافق بر اصول کلی و بعد از مدتی توافق بر جزئیات باشد، خاطرنشان کردند: چنین توافقی پسندیده نیست زیرا با تجربه ای که از رفتار طرف مقابل داریم، توافقِ صِرف در کلیات، وسیله ای خواهد شد برای بهانه گیری های پی در پی در جزئیات.رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند:اگر توافقی انجام شود، باید در یک مرحله و در بردارنده کلیات و جزئیات، با یکدیگر باشد.حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: مفاد این قرار داد نیز باید روشن، واضح و غیرقابل تفسیر و تأویل باشد و مفاد توافق نباید به گونه ای باشد که طرف مقابل که عادت به چانه زنی دارد، در قضایای مختلف بهانه جویی کند. رهبر انقلاب تأکید کردند: تحریم ها نیز باید به معنی واقعی کلمه برداشته شوند.